top of page
חיפוש

המדריך המלא לתאורה מחמיאה לאוכל

  • Specta
  • 27 באפר׳ 2023
  • זמן קריאה 8 דקות

עודכן: 2 במאי 2023


תאורה מקצועית לאוכל ותצוגה

כל מה שצריך לדעת על תאורה לאוכל ועל תאורה בבתי עסק לאוכל


ככל שהאוכל שלך נראה טרי יותר, כך הוא מפתה יותר. מתכון תאורה נכון יכול לתת להם אפילו יותר קסם, יש אפילו שיקראו לזה 'מרכיב הגלם הסודי של האוכל'.

על פי מחקר, אנשים זוכרים את הצבע של מוצרים טריים עשיר יותר ממה שהוא באמת. וכשזה מגיע לבחירת מוצר בפועל, העדפות הצרכנים הולכות אפילו יותר רחוק - הם רוצים אפילו יותר צבע עשיר ממה שהם זוכרים.

לחמים
תאורה מחמיאה במאפיה

בזמן שבאירופה ובאמריקה הצפונית ישנה מודעות גדולה על תאורה בתצוגה של מזון, בארץ הדבר עדיין בחיתוליו. כולם מסכימים פה אחד שצריך להאיר את המזון בויטרינות, ללא תאורה בכלל האוכל 'לא קיים' בעיני הלקוח וכך גם יורדות המכירות. השאלה הנשאלת עכשיו זה 'איך להאיר?'



לצערי, מתוך כל מה שראיתי בארץ וכל מה שראיתי בחו"ל הבנתי כמה אנחנו עומדים רחוק מאחור בכל הקשור לתאורה מחמיאה. אמנם פגשתי פה כמה מעצבי תאורה שיודעים היטב להגדיר מה נכון למוצרים שלך אבל כמעט ולא ניתן להשיג בארץ אינפורמציה מקצועית איכותית בנושא שמסבירה וזמינה לכולם. החלטתי לקחת צעד קדימה ולתת מענה מקצועי ואיכותי ובעצם להביא את אירופה לישראל.

המון אנשים בארץ עושים דברים נהדרים ונופלים בתאורה. תאורה לא נכונה יכולה לא רק שלא להועיל אלה אף לגרוע ולדחות לקוחות. שימוש בצבע אור שאינו נכון יכול לגרום למוצר להיראות יבש או קשה או לא מושך. למשל, אור לבן קריר, המכיל יותר גוונים כחולים, יעניק לבשר אדום את הצבע השגוי לחלוטין - הבשר יראה לא טרי ויבש באור הלא נכון. תאורה נכונה ומתאימה יכולה לגרום לאוכל שלך להראות חי יותר, טרי יותר ולעורר תיאבון. כמו כן, לחסוך בהוצאות תפעול ואנרגיה ולעיתים גם להאריך את חיי המדף של מוצרים מסויימים.


תאורה מקצועית ומחמיאה לויטרינה שלך, איך עושים את זה?


 

אז מהי בעצם תאורה מחמיאה?

תאורה מחמיאה היא תאורה מלאכותית איכותית ביותר שביכולתה להוציא את המיטב ולהעצים את המוצרים עליה היא מקרינה אור. האור שמגיע למוצרים מדגיש את הפריטים, יוצר אווירה ומבליט את הצבעים הטבעיים. אפקט זה יוצר חיות חדשה, טריות ורעננות במזון שמושכות את העין ופותחות את התיאבון.

לכל מזון יש את התאורה המחמיאה שאליו היא מתאימה, ניתן להסתכל על זה כמעין סט שנבנה במיוחד לצורך קבלת התמונה הכי טובה של אותו מוצר. להצגה מושלמת של סוגי מזון שונים, יש צורך בצבעים שנבחרו במיוחד. לא רק לטמפרטורת הצבע יש תפקיד חשוב, יש לבצע אופטימיזציה של ערכי טמפרטורת הצבע (גוון האור - קלווין), העיבוד (רמת הפרדת הצבעים - CRI) והמיקומים חשובים אף הם כדי להבטיח בהצלחה תאורה איכותית עבור סוגים שונים של מוצרים טריים. מתכון התאורה הנכון לאוכל שלך יהיה איזון מדויק בין כל הפרמטרים.

בוא ננסה להיכנס קצת לניבכי התאורה המחמיאה לאוכל, פה נכיר מקרוב את המושגים ואחר כך את נחלק אותם לפי נושאים.


גוון אור - מה ההבדל בין גווני האור?

כאשר אנו מדברים על טמפרטורת צבע אנו מתכוונים לחמימות או לקרירות של האור. אור חם יותר צהוב יותר, קריר יותר כחול יותר. אין LED 'סטנדרטי' 'לבן'. הצבע או החום של האור הלבן מדורגים בסולם, סולם קלווין, הסימון נעשה על ידי K או CCT או במילה קלווין. כמו כן, במספרים בין 1,000 ל 10,000. ככל שהצבע חם יותר כך טמפרטורת הצבע נמוכה יותר. נרות בסביבות 2000 מעלות קלווין (k) בעוד אור יום בדרך כלל 5500 - 6500k.

רוב הלדים מיוצרים בצבע 3000K עד 6000K. בתחום התאורה לאוכל סקלה זו יותר נרחבת ומתפרסת בין 2500K ל7500K ולעיתים עם תוספת גוון מסויים כגון הורוד בתאורה לבשר.

מספר פריטי המזון שראויים להצגה אופטימלית על מדפי המצרכים של היום גדל בצעדי ענק. זה קריטי שכל אחד יופיע במיטבו כדי למשוך קונים. לדוגמה, עגבניות צריכות לסנוור בצבע האדום הבוהק שלהן. הגוונים המגוונים של צהוב, זהב וחום צריכים לשפר את אוסף מוצרי המאפה המגוונים. הגוונים הכסופים והדגשים הכחולים הנוצצים של התצוגה של מוכר הדגים אמורים למשוך לקוחות למרחקים. זה חיוני שבעלי חנויות ייקחו בחשבון את טמפרטורת הצבע ואת עיבוד הצבע בעת הגדרת מערכות התאורה שלהם.

קךווין
טבלת טמפרטורת אור








מהו CRI וכיצד הוא מתבטא באור על האוכל שלי?

CRI הם ראשי תיבות של Color Rendering Index

-שהוא אינדקס עיבוד צבע והוא דרך למדוד את התכונות הייחודיות של מקור אור. זוהי הערכה של האופן שבו מקור אור מלאכותי מציג את צבעי האובייקט אותו הוא מאיר בהשוואה לבסיס התייחסות הכי מוכר- אור יום.

לכל נורה - בין אם זו גרסת הלוגן, ליבון או LED - יש דירוג CRI מתוך 100. וככל שזה קרוב יותר ל-100, כך הנורה שלך תהיה מדויקת יותר בהצגת הצבעים האמיתיים של העצמים שהיא מאירה.

כיצד זה נמדד?

CRI 95 - 100 → עיבוד צבעים פנומנלי. הצבעים נראים מדהים, גוונים עדינים מבצבצים החוצה ומודגשים, גווני העור נראים יפהפיים, האמנות מתעוררת לחיים, התזות האחוריות והצבע מראים את הצבעים האמיתיים שלהם. נעשה שימוש נרחב בערכות ייצור בהוליווד, חנויות קמעונאיות יוקרתיות, חנויות דפוס וצבע, מלונות עיצוב, חנויות אוכל אקסלוסיביות, גלריות לאמנות שבהם צבעים טבעיים צריכים לזרוח בבהירות.

CRI 90 - 95 → עיבוד צבע נהדר! כמעט כל הצבעים 'קופצים' וניתן להבחין בהם בקלות. תאורה נהדרת בולטת מתחילה ב-CRI של 90. האוכל שלך ייראה יפה, תוסס ורווי לחלוטין. המבקרים מתחילים להחמיא לויטרינות, לצבע ולפרטים של האוכל שלך. אבל הנכון הוא שהתאורה אחראית בעיקר לכך שזה נראה כל כך מדהים.

CRI 80 - 89 → עיבוד צבע טוב, שבו רוב הצבעים מוצגים בצורה יחסית טובה. מקובל לרוב השימושים המסחריים. ייתכן שלא תראה צבע הפריטים מלא כפי שהיית רוצה.

CRI מתחת ל-80 → תאורה עם CRI מתחת ל-80 תיחשב כבעלת עיבוד צבע גרוע. תחת אור זה, פריטים וצבעים עשויים להיראות חסרי עומק, אפלוליים ולעיתים בלתי ניתנים לזיהוי. יהיה קשה להבחין בין צבעים דומים.

CRI 95 | CRI 85  | CRI 70  - עיבוד צבע
CRI

בדיקת CRI

בדיקת CRI דורשת מכשירים מיוחדים שתוכננו במיוחד למטרה זו. במהלך בדיקה זו, ספקטרום האור של מנורה מנותח לשמונה צבעים שונים (או "ערכי R"), המכונים R1 עד R8. ישנן 15 מדידות שניתן לראות למטה, אך מדידת ה-CRI משתמשת רק ב-8 הראשונות. המנורה מקבלת ציון בין 0-100 לכל צבע, על סמך מידת הטבעי של הצבע בהשוואה לאופן שבו הצבע נראה תחת צבע. מקור אור "מושלם" או "התייחסות" כגון אור שמש באותה טמפרטורת צבע.

תאורה מחמיאה: מה מתאים למה?

תאורה מחמיאה למאפים CRI +95 2500K - 2700K

אור חם עושה מאד טוב ללחמים ומאפים נקודה. ובמקרה הזה נרצה אותו קצת יותר חם מהרגיל כדי להעצים את תחושת ה-"יצא עכשיו מהתנור", זה מעניק לקרום המאפים מראה פריך ורענן במיוחד. הימנעו מאור לבן חם מדי - זה יגרום ללחם להיראות שחום מדי ולא טבעי, תאורה מחמיאה חמה תגרום למאפים להיראות מעוררי תיאבון! CRI גבוהה במקרה הזה ייתן למרכיבים הנוספים כגון שומשום, גבינה או לאבקת סוכר את גוון הצבע האמיתי שלו ולא יהפוך גם אותו לצהבהב ולא מושך.


תאורה מחמיאה לגבינות CRI +95 2700K

לגבינה, אור לבן חם, מושלם. צבע בהיר וצהבהב מחמיא לגבינה, מושך את תשומת הלב ומעורר את התיאבון. לד עם CRI גבוהה ייתן לכל גבינה וגבינה את הצבע העמוק והיחודי שלה. ישנה השפעה גדולה של ספקטרום האור על כמות חמצון השומנים בגבינה. הכמות שנוצרת על ידי מנורות קונבנציונליות היא הרבה יותר גבוהה מאשר כאשר גבינה מוארת על ידי תאורת לד מותאמת עם ספקטרום LED נכון שיכול להפחית עוד יותר את חמצון השומנים ובכך להאריך את חיי המדף.


תאורה מחמיאה לפטיסרי CRI +90 4000K

על מנת לקבל את כל קשת הצבעים הרחבה מהפריטים בויטרינות בצורה אמיתית ועמוקה ניתן להשתמש בשני סוגי צבעי תאורה. האחד 5700K שהוא יותר קריר ומתאים להבליט הפריטים עם מיעוט של צבעים חמים בפריטים כגון צהוב, חום אדום וכד'. השני הוא 4000K שמתאים יותר לפריטים עם יותר מגוון של צבעים יותר חמימים במוצרים שצריכים להתבלט. ברירת המחדל היא 4000K. השיקול הנוסף לבחירה בין השניים הוא האווירה הכללית בפטיסרי, חמימה או קרירה. חשוב מאד לשים לב לפליטת החום של גופי התאורה שלכם שיכולים להשפיע על הטמפרטורה של המקררים/מקפיאים ולעיתים אף להרוס את המוצרים.

תאורה מחמיאה לבשר 3000K עם גוון ורדרד (red tone) CRI +90

בשרים אדומים ולכן עדיף לבחור להאיר אותם עם צבע לבן חם עם קצת ורוד המגביר את אדמומיות הבשר וכן את המכירות תוך מתן סיבה נוספת ללקוחות שלך להמשיך לקנות בחנות שלך! נורות הלד הוורודות עם ספקטרום אור מאוזן יכולות להעשיר את האדמומיות ואף להאיט שינוי צבע. סטייקים, מדף טלה, בשר טחון... כולם נראים הרבה יותר מעוררי תיאבון בגלל ההשפעות של צבע התאורה. הצבע האדום והטרי של הבשר מודגש במיוחד כך.

תאורה מחמיאה לפירות וירקות CRI +95 3000K

לכל סוגי הפירות והירקות מומלצת טמפרטורה קלה של כ-3000 קלווין. זהו האור הטוב ביותר כדי להדגיש את הצבעים הבהירים של רוב סוגי הפירות והירקות. קח בחשבון את העובדה שלא כל הירקות מגיבים באופן דומה לאור. מומלץ לספק אור בעוצמה גבוהה מעל חסה וירקות עליים אחרים; זה מדגיש את הצבעים הבהירים והירוקים. אבל בצד השני של הספקטרום הזה נמצאים המוצרים הרגישים לאור - מוצרים שגדלים, ככלל, מתחת לאדמה - תפוחי אדמה, בצל, אספרגוס, עולש ופטריות. מוצרים אלה נשמרים בצורה הטובה ביותר בתנאים חשוכים יותר כדי למנוע קלקול מואץ.


תאורה מחמיאה לגלידה CRI +95 4000K

בגלידריות מגוון הצבעים מאד גדול וחולש כמעט על כל קשת הצבעים. דבר שמצריך להשתמש בגוון אור ניטרלי ועם CRI גבוהה במיוחד כדי להעמיק את הצבעים ולתת חיות מיוחדת לכל הצבעים ולהבליט את הטקסטורות של המוצרים.


תאורה מחמיאה לסלטיה CRI +95 4000K

כל הפריטים בסלטיה בדרך כלל סופר טריים ונחתכים מידי יום ביומו. על מנת להעצים את תחושת הטריות ואת מגוון הצבעים והטקסטורות, רצוי להשתמש בגוון אור ניטרלי ועם CRI גבוהה במיוחד כדי לתת תחושת רעננות וטריות לכל פריט ופריט ולכל אורך שעות היום. הפריטים שלכם בסלטיה יראו במיטבם ובעיקר ימשכו את תשומת הלב ויעוררו את בלוטות הרוק של הלקוחות.


תאורה מחמיאה לאוכל מוכן CRI +95 3000K



טיפים נוספים לתאורה במדפים


* כמו ששמת לב, תאורה מחמיאה תמיד תהיה עם 90+ CRI ו +95 CRI. תמיד אמליץ עליה בכל הקשור בתצוגה, זוהי התאורה המועדפת והאיכותית ביותר. ההתייחסות ל 90+ בעצם אומרת - CRI 90 ומעלה. +95 CRI כמובן יותר נדיר ועוד יותר איכותי. +80 CRI אינו מספיק טוב לתצוגה ולכן לא אמליץ עליו בכל הקשור לתאורה מחמיאה.


* כאשר מאירים מדפים, מיקום התאורה אינו פחות חשוב מצבע האור. מיקום התאורה בצד הקדמי ופונה אל פנים המקרר והמוצרים ייתן את המופע המושלם של האור. מיקום תאורה מאחור למשל, אמנם ייתן אפקט דרמתי אך לא יענה על המטרה החשובה מכל וזה תאורת המוצרים. במקום זה המוצרים יראו חשוכים בתוך תא מואר.


* התאמת עוצמת התאורה גם היא חשובה מאד, עוצמה חלשה מידי תתן תחושה של חושך ותגרע מצומת הלב לאותו מדף. מנגד, עוצמת תאורה חזקה מידי תתן מראה שרוף ומסנוור על הפריטים ותגרום לתחושת חוסר נעימות אצל הלקוח. חשוב מאד להתאים את העוצמה למדף עצמו וכן למיקום גובה התאורה מהפריטים. ככל שהתאורה רחוקה יותר צריך עוצמה חזקה יותר ולהפך, ככל שהתאורה קרובה יותר לפריט, עוצמת התאורה יכולה לרדת.


*אור שחור - לעיתים אני משתמש בטכניקת הארה שנקראת 'אור שחור'. בצורה זה מקור האור נעלם לגמרי מהלקוח ורואים רק את האור שמוטל על המוצרים. משתמשים בטכניקה זו יותר באירופה ובארה"ב והיא נחשבת לצורת הארה יוקרתית ומיוחדת. בסוג הארה כזה כל צומת הלב מופנת למוצרים בלבד ולתאורה תפקיד מרכזי אך נעלם.


* הרעיון שנורות לד לא מייצרות חום הוא מיתוס; כל מקורות האור מייצרים חום. אמנם, זה נכון שעם נורות לד מייצרות הרבה פחות חום מאשר נורות קונבנציונאליות, אבל עדיין ישנו חום. במקרים בהם ישנו סיכון להתייבשות המזון, או בהפשרתו, השתמשו בתאורה עם הספק נמוך אך עם יעילות מירבית כך שיהיה יותר אור לכל וואט. וכן, מקמו את התאורה במרחק מספיק רחוק מהמוצרים כדי שלא תהיה כלל השפעה של הגוף מלבד אור.


* מנורות לד מסוימות עם אופטימיזציה בספקטרום האור אינן פולטות קרינת UV ולכן אינן גורמות לשינוי צבע במוצרים כגון בשר וגבינה. כמו כן גם מצליחות לשמור על טריות המזון לאורך זמן, כלומר חיי מדף ארוכים יותר ופחות בזבוז. מומלץ להשתמש בסוג תאורה כזה כאשר פרמטר חיי מדף משחק תפקיד.


* בהתקנת גופי התאורה השתמש/י בתפסים המתאימים או דבק דו צדדי המתאים לסוג האפליקציה. ישנם דבקים המתאימים לזכוכית או לחומרים אחרים. לעולם, אבל לעולם אל תשתמש/י בדבק סיליקון (ומגוון מוצריו), אין באמת דרך להדביק גוף תאורה על זכוכית עם סיליקון ושזה יראה טוב. וכמובן תדאג/י למתוח את החוטים לקבלט מראה אסטטי ונקי.


אם תיישמו את חלק מההמלצות, התאורה שלכם תהפוך ל'מרכיב הגלם הסודי' שיגרום לאוכל שלכם לזרוח!




עלי

18 שנה שאני בתוך עולם התאורה, נכנסתי אליו בהתחלה כשהייתי בגרמניה שם למדתי והתמחיתי בתאורה 11 שנה ואחר כך עבדתי בכמה חברות תאורה גדולות. תוך כדיי גם פיתחתי כמה גופי תאורה לחברות ייצור איטלקיות וצרפתיות. כשחזרתי לאחר, הייתי ראש מחלקות הפיתוח בשני חברות וניהלתי מאות פרוייקטים, עשרות מהם קשורים לתאורה מחמיאה בשוק העסקי. את עולם התאורה המחמיאה למזון ווחנויות אני חי עוד מהיותי מתמחה. עולם זה מרתק, מאד רחב ומתפתח טכנולוגית כל הזמן.



1 則留言


Dina Ostrovsky
Dina Ostrovsky
2024年2月02日

סופר מקצועי!

按讚
bottom of page